Festivals kennen een diversiteit aan horeca gelegenheden. Van de standaard eetkramen tot artistieke foodtrucks in de meest uitzinnige creaties. Wij zijn onlangs benaderd door ontwerpbureau 'Overtreders W' die voor een groots festival een unieke, eigentijdse eetgelegenheid heeft ontwikkeld. Volledig ingericht én met complete keuken waar ter plaatse gekookt kan worden.
Circulair bouwen
Ons concept was getiteld ‘Een brasserie in de voedselschuur van de toekomst’. Uitgangspunt was om het paviljoen vorm te geven als typische boerenschuur, met veel ruimte voor voedselopslag. Een boerenschuur is een tijdloos icoon voor het boerenbedrijf, en heeft zich in de loop der eeuwen bewezen als neutrale maar herkenbare schil waarin steeds veranderende activiteiten onderdak krijgen. Een boerenschuur is een pragmatisch gebouw, geconstrueerd uit goedkope, lokaal verkrijgbare materialen.
Die ‘boerenslimme’ manier van bouwen hebben we toegepast bij het uitwerken van het concept tot schetsontwerp. Bouwen voor de toekomst is circulair bouwen: zorgen dat er geen grondstoffen verloren gaan. Zeker bij een tijdelijk paviljoen, dat over een periode van 3 jaar in totaal hooguit een paar maanden gebruikt wordt, is het extreem belangrijk dat je verantwoord omgaat met de materialen die je gebruikt.
In het ontwerp voor het restaurant paviljoen bouwen we circulair door te maken van geleende en gehuurde materialen, en van standaard palletstellingen die hun waarde behouden en na afloop doorverkocht kunnen worden. Uit deze onderdelen bouwen we een iconische boerenschuur, die volgehangen wordt met de voedselvoorraad die in de loop van het festivalweekend door de bezoekers verorberd wordt.
Het hele project ademt duurzaamheid, iets wat goed aansluit bij onze bedrijfsvoering. Zo hebben wij dit jaar het MVO certificaat in ontvangst mogen nemen en zijn wij groot in het opnieuw gebruiken van materialen. De constructie van het restaurant bestaat grotendeels uit palletstellingen. Zo kwamen Reinder en Hester al snel uit bij Begra Magazijninrichting BV. Aan de hand van hun professioneel uitgewerkte conceptplan hebben wij onze ondersteuning verleend en zijn wij enorm verheugd om deel te mogen uitmaken van zo een uniek en mooi project!
Omvang
Het paviljoen zal ca. 200m2 groot worden en biedt festivalgangers de mogelijkheid om, naast het veelal streetfood- en snackachtige horeca aanbod, even tot rust te komen onder het genot van een lekkere, gezonde en betaalbare maaltijd. Er worden 100 zitplaatsen aan tafels gecreëerd. Het geheel is overdekt en heeft sfeervolle verlichting en een warme, houten vloer.
Efficiënt, veilig en herbruikbaar
Door de constructie van palletstellingen is het paviljoen snel op te bouwen en af te breken, makkelijk te transporteren en klein op te slaan. De gehele constructie van het paviljoen is uiteraard getoetst aan de strenge veiligheidseisen voor festivals.
Alle materialen zijn herbruikbaar, het is de bedoeling dit paviljoen ten minste de komende 3 jaren wordt ingezet op festivals, waarbij er met relatief kleine aanpassingen iedere keer verrassend wordt uitgepakt.
Wij zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar het eindresultaat en gaan zeker een kijkje nemen! Wij willen Reinder en Hester van Ontwerpbureau Overtreders W hartelijk bedanken voor deze mooie opdracht.
Links