Onder de paraplu van 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO) maakte we vorig jaar deel uit van het project 'de kracht van Duurzame Ontwikkeling' - een initiatief van de gemeente Oss, lokale ondernemers en onderwijsinstellingen. Het doel van dit project was bedrijven bewust te maken van de kansen van duurzaam, verantwoord en toekomstbestendig ondernemen. Resultaat was dat we uiteindelijk het felbegeerde MVO-certificaat behaalde. Dit was echter allesbehalve een eindstation. Sterker nog, het was voor ons meer een nieuwe stap in onze ambitie om Begra steeds duurzamer en socialer te maken.
Want de volgende schakel in de duurzame transitie heeft al van zich doen spreken in de vorm van de plaatsing van zonnepanelen. In samenwerking met Raaxo elektrotechnique zijn we medio 2018 namelijk begonnen aan de installatie van maar liefst 840 zonnepanelen op het dak van ons magazijn aan de IJsselstraat in Oss, en deze week zijn ze ook daadwerkelijk in werking zijn gesteld.
Met de geplaatste zonnepanelen gaan we naar verwachting ca. 240 Megawatt per jaar opwekken. Hiermee kunnen we in principe 100% aan onze eigen energiebehoefte kunnen voldoen, ware het niet dat rond de 55% van de opwekte groene energie terug geleverd gaat worden zodat ook andere bedrijven en/of particulieren ervan kunnen profiteren.
Naast het feit dat we hiermee onze ecologische voetafdruk weer verkleinen, hopen we hiermee ook dat we andere bedrijven weer motiveren om ook de weg van duurzaam ondernemen in te slaan.
Feiten en cijfers
- Plaatsing van 840 stuks zonnepanelen
- Productie van ca. 230 a 240 Megawatt per jaar
- Hiervan zal ongeveer 55% teruggeleverd worden voor andere bedrijven/particulieren
- Een besparing van meer dan 12 ton CO2-uitstoot per jaar (incl. teruglevering)
Wat is het nut van zonne-energie op daken voor de gemeente Oss?
Uit een analyse van ECONNETIC blijkt dat er op daken van bedrijventerreinen in Oss een potentieel is van 140 megawattpiek (MWp). Daarmee kunnen ongeveer 35.000 huishoudens in Oss van stroom worden voorzien. Er zijn ruim 2,2 miljoen zonnepanelen nodig om alle elektriciteit in de gemeente Oss duurzaam op te wekken. Daar is iets meer dan 352 hectare grond of dakoppervlak voor nodig. Het is daarom niet realistisch dat alle energie in Oss met zonnepanelen wordt opgewekt.
Voordelen
- De techniek voor zonne-energie is de afgelopen tien jaar sterk doorontwikkeld.
- Gunstige investering met een rendement tussen de 10% en 12% per jaar.
- Prijzen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald.
- Zonnepanelen zijn eenvoudig inpasbaar en kunnen op bijna ieder dak.
- Bereikbaar en betaalbaar voor particulieren en huiseigenaren, MKB-bedrijven en grote bedrijfspanden.
- Door de kleinschaligheid van zonne-energie kan bijna iedereen er groene stroom mee opwekken
Links en bronnen