• /
  • /
  • /
  • /
  • /
  • /

Verantwoord opslaan van zomerbanden of winterbanden

12 maart 2020
Of het nu om zomerbanden of winterbanden gaat: zelfs als banden buiten gebruik zijn, zijn ze onderhevig aan slijtage. Lucht, water en zelfs licht zijn van invloed op de levensduur van een band.

Producenten proberen deze onvermijdelijke slijtage te beperken door hun banden te impregneren met chemische substanties, maar deze verliezen na verloop van tijd hun werking. Zelfs als de band niet gebruikt is. Dus ook tijdens de opslag van banden kan al slijtage optreden. Sneller dan u denkt.

Zaak is dus om banden op een verstandige manier op te slaan. De veiligste manier om banden op te slaan zijn speciaal daarvoor ontwikkelde bandenstellingen. Een bandenstelling zorgt er namelijk voor dat een band in de meest ideale positie opgeslagen kan worden: verticaal en stevig.

Het heeft de voorkeur om gedurende de opslagperiode van zowel winterbanden als zomerbanden de velg te laten zitten. Dan blijft de band in zijn meest natuurlijke vorm. Banden zelfstandig aan haken ophangen of stapelen zonder velg is in ieder geval niet verstandig. In beide gevallen kan zowel vormverandering als scheurvorming optreden. Reinig banden ook eerst goed en zorg dat ze droog zijn alvorens deze op te slaan. Controleer daarbij de banden op kleine scheurtjes in het rubber of dat het loopvlak geen ongelijke slijtage vertoont.

Als er sprake is van ongelijke slijtage dan is het zaak de banden opnieuw te balanceren. Het is wijselijk dit meteen te doen. Het is handig om te weten dat wanneer je een band opnieuw gaat gebruiken, deze direct klaar is voor montage. Probeer sowieso het wisselen van banden of velgen tot een minimum te beperken. Zeker bij wat oudere banden bestaat de kans dat tijdens het verwisselen scheurvorming in de wang van de band plaatsvindt.

Controleer daarbij meteen ook of de ventielen niet lekken en of er geen ventieldoppen ontbreken, Ventieldoppen voorkomen namelijk ook dat er vuil in een ventiel terecht komt wat weer tot roestvorming kan leiden.

Ook kan je eventueel de banden markeren, bijvoorbeeld op welke plek deze onder de auto heeft gezeten. Dit kan met labels of een bandenstift. Banden hebben namelijk een draairichting en het is zaak om bij her-montage de band weer in de oorspronkelijke draairichting te monteren. Om ongelijkmatige slijtage van banden te voorkomen kun je voor en achterbanden verwisselen, maar verwissel banden in ieder geval niet van de linkerkant naar de rechterkant en vice versa.

Droge, koele omgeving

Het beste is om banden binnen op te slaan. Een droge, koele omgeving heeft daarbij de voorkeur. Houdt er ook rekening mee dat er zo weinig mogelijk licht op de banden valt. Vooral zonlicht heeft een negatieve invloed op de hardheid van rubber. Vermijd ook plekken waar benzine, olie of elektrische apparatuur in de buurt staat. Vette, benzine- of olielucht en zelfs ozon is niet goed voor rubber. Zorg er in ieder geval voor dat de bandenstellingen op een plek staan waar de temperatuur niet al te hoog oploopt. Dan wordt de rubberhardheid het minste aangetast. Mocht je door bijvoorbeeld ruimtegebrek banden toch in de buitenlucht opslaan, zorg er dan in ieder geval voor dat de banden bedekt worden opgeslagen. Een goede optie hiervoor is om bijvoorbeeld bandenhoezen te gebruiken.

Begra levert verschillende soorten bandenstellingen en bandenrekken om uw zomerbanden of winterbanden veilig op te slaan. Daarbij kunt u de stellingen onderverdelen in lichte bandenstellingen, zware bandenstellingen en speciale bandenwagens. Wilt u graag weten welk soort bandenstelling voor u geschikt is? Neem gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top