Blik op de toekomst - oog voor het verleden
Bij Begra richten we graag onze blik op de toekomst, maar onlangs kregen we een verzoek om eens terug te gaan in de tijd… naar de oertijd welteverstaan! U zult wel denken wat heeft een allround magazijninrichter nu te maken met de oertijd? Het antwoord gaat gepaard met de huidige pandemie die we momenteel wereldwijd doormaken.
Zware tijden: De corona crisis treft veel bedrijven en voor velen is de toekomst erg onzeker. De evenementen branche, maar zeker ook de culturele sector wordt hard geraakt. Ook wij voelen de gevolgen van de crisis maar gelukkig niet zodanig dat we ons zorgen hoeven te maken. Op de hulpvraag die we ontvingen vanuit het Oertijdmuseum in Boxtel is dan ook niet lang nagedacht. Wij dragen graag ons steentje bij en hebben gehoor gegeven aan een wel heel bijzonder sponsorverzoek!
Van distributiecentrum tot dinosauruswerkplaats
Waar we normaal magazijnhallen inrichten van elk formaat, kregen we nu een kans om een bijdrage te leveren aan een heuse dinosauruswerkplaats! Op deze voor ons unieke locatie wordt op dit moment een écht dinosaurus-skelet opgebouwd, en niet zomaar een skeletje… Het Oertijdmuseum is in samenwerking met Creatures & Features begonnen aan hun grootste project ooit. Een Diplodocus skelet van ca. 20 meter moet uitgeprepareerd en opgesteld worden. De vondsten zijn gedaan in de jaren 1990-1996 in Wyoming, USA. De gevonden botten worden vakkundig geprepareerd en één voor één worden de botten met een maatwerk framewerk op de juiste positie gebracht. Zo zitten er nu al meer dan 30.000 manuren werk in om het skelet van diplodocus ‘Kirby’ in volledigheid te doen herrijzen.
De opslag van zo’n gigantische partij botten vergt natuurlijk een behoorlijke opslagcapaciteit én daar komt Begra Magazijninrichting in beeld! De 150 miljoen jaar oude dino-botten liggen inmiddels netjes gesorteerd opgeslagen in onze Begra Begra AR grootvakstellingen! Nieuwsgierig als we zijn naar dit unicum in onze geschiedenis als magazijninrichter, hebben we alvast een kijkje genomen in de gloednieuwe dino-workshop. We zijn verheugd over het resultaat en blij dat we hebben kunnen bijdragen aan dit prachtige project.
We wensen het Oertijdmuseum heel veel succes met de nieuwe dinosauruswerkplaats en hopen dat zich nog vele toeschouwers kunnen verwonderen over het verleden in het Oertijdmuseum tijdens een educatief uitstapje voor het hele gezin. Namens alle collega’s van de Begra Group; bedankt voor de vrijkaartjes, die zullen zeker van pas komen.
Oertijdmuseum
Het Oertijdmuseum - ook bekend als het Dinosaurusmuseum - is het grootste geologisch museum van het land. Binnen wandel je tussen levensechte dinosaurussen en heel veel verschillende fossielen uit alle tijdperken. Buiten struin je door de Oertijdtuin en het Oertijdbos, met reusachtige dinosaurussen en andere dieren uit de oertijd. En met allerlei planten en bomen die al bestonden lang voordat er mensen waren.
In 1971 gaan Werner en Cilia Fraaije met hun kinderen in de zomervakantie naar Overijssel. Tijdens een dagtocht naar de hunebedden komen ze langs een grindgroeve. Daar vinden ze hun eerste fossielen. Die dag slaat het 'fossielenverzamelvirus' toe. Daarom gaat René (de huidige directeur) in 1978 geologie studeren aan de Universiteit Utrecht.
In 1983 worden de Stichting Ammonietenhoeve en het gelijknamige museum opgericht in de grote schuur bij het ouderlijk huis, een voormalige stal. Het museum sluit zich in 1988 aan bij de Museumvereniging.
Het huidige Oertijdmuseum in Boxtel is op 3 april 1999 geopend door toenmalig staatssecretaris dr. Rick van der Ploeg. In 2007 wordt de grote dinosaurushal gebouwd en de oertijdtuin uitgebreid met het oertijdbos. Jaarlijks ontvangt het museum meer en meer bezoekers. In 2016 overschrijdt dit aantal de 70.000.
Links